Nobelpriset i kemi för utvecklingen av laddbara batterier

Årets Nobelpris i kjemi går til John B. Goodenough, Stanley Whittingham og Akira Yoshino for utvikling av Litiumionbatterier (Li-ionbatterier).

Batteriet er en viktig del av vårt hverdagsliv i alt fra mobiltelefoner til el-sparkesykler. Li-ionbatterier har vært en forutsetning for den mobile revolusjonen ifølge Claes Gustafsson, leder av Nobelkomiteen i kjemi.
Batteriene er viktig for å kunne lagre den energien vi får fra alternative energikilder. Utviklingen av Li-ionbatterier har nok hatt større betydning enn de trodde, og Nobelprisvinnerne hadde ingen anelse om at deres jobb skulle kunne gi Nobelprisen i kjemi.
Stanley Whittingham startet forskningen allerede under ojlekrisen på 1970-tallet og John B. Goodenough bygde videre Stanley Whittinghams arbeid og i 1980 viste han at koboltoksid med litiumioner kan gi en spenning på 4V. Dette er kraftige batterier.
Med dette som grunnlag skapte Akira Yoshino det første kommersielle Li-ionbatteriet. Akira Yoshino sier han startet i 1981 og fant opp batteriet i 1985.
John B. Goodenough ,97 år, og den eldste Nobelprismottakeren noensinne, og han er fortsatt aktiv innen forskningen.

Kilde: https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/de-far-kemipriset